2008/11/17

Långkok

Jag och store J lobbar stenhårt för långkok. Passar dessutom mycket bra till barnen för köttet blir riktigt mört och tuggvänligt.

Ett rejält långkok räcker riktigt länge och blir godare ju längre det får gosa till sig i kylen efter den första omgången serverats.

Mitt klassiska långkok är ganska improviserat, men så här brukar det se ut på ett ungefär:

  • Kött (kan vara tex grytbitar av älg, rostbiff, nöt)
  • Rotselleri
  • Morot
  • Kålrot
  • Gul lök
  • (Purjolök)
  • (Palsternacka)
  • Lagerblad max 3 st
  • 1/2 tub tomatpuré
  • Vatten
  • Kalvfond
  • 2 tärningar köttbuljong
  • Trocomare
  • Svartpeppar
  • Färsk timjan
  • Potatis (hela)

Stycka köttet i grytbitar.

Hacka rotfrukterna, utom potatisen som ska i hel allra sist.

Fräs köttet och löken i rikligt med smör så att de får färg.

I med resten av ingredienserna (utom potatisen) och bryn tills rotfrukterna mjuknat lite.

Låt puttra 2,5 -3,5 timmar.

40 minuter innan servering, lägg de skalade potatisarna på toppen så att de kokas fint.

Servera med fylligt rödvin och på med lite persilja på toppen av tallriken.

Mmmmm.... långkok.... mäktigt!

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Home